Tihany - 2014. július 11-20. > kortárs művészeti fesztivál és vásár

Tihany 11-20 July 2014 > contemporary art festival and fair

 1. ARTplacc – A fesztivál, aminek visszhangja van

  artplaccBP2013 augusztusában immár harmadszor kerül megrendezésre Tihanyban az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál.

   

  Tihany említése mindenkiben megmozgat valamit. A fesztivál a település kulturális, társasági múltjára alapozva, a turisztikai kliséken túlmenően, Tihany régi fényét és regionális szerepét visszaállítandó szeretne áttörést elérni a balatoni kulturális élménykínálatban.

   

  Az ARTplacc újító kezdeményezése 2011 nyarán indult és nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a szélesebb közönségnek, olykor talán szokatlan módon és a hagyományostól eltérő körülmények között mutassa be a legfrissebb kortárs művészeti törekvéseket.

   

  Tihany földrajzilag is kitüntetett szerepénél fogva magában hordozza a lehetőséget, hogy az északi part kortárs kulturális csomópontjává váljon. Hiszünk abban, hogy kitartó munkával a fesztivál által hozzájárulhatunk a település imázsához és hogy a fesztivál a kellemes kikapcsolódáson túl a képzőművészet szakmai fórumává is válhat.

   

  A kultúra- és művészetközvetítés területe folyamatosan megújul, új stratégiákra és módszerekre van szükség ahhoz, hogy a kultúra minél szélesebb rétegekhez eljusson és hozzáférhetővé váljon. Valljuk, hogy egy nyári fesztivál kötetlen hangulata a felüdülés élményével ajándékozhatja meg a klasszikusabb, szigorúbb múzeumi terek által feszélyezett, ám a kultúra iránt nyitott befogadókat. Idén kiemelt hangsúlyt fektetünk a művészeti mediációra: a fesztivál programját interaktív installációk, múzeumpedagógiai és szakmai programok, rendszeres tárlatvezetések és beszélgetések színesítik majd.

   

  képzőműv9színház (1)főoldal központi kiállítótér képzőműv

  képzőműv1film2főoldal kikötőplacczene7

   

  A fesztivál elsősorban a kortárs képzőművészet professzionális bemutatását, megismertetésére koncentál. Az ARTplacc egyik legfontosabb helyszíne a GALÉRIAplacc, melyben élvonalbeli kereskedelmi galériák állítják ki az általuk képviselt művészek alkotásait. A műgyűjtőkre is számítunk, de könnyen elképzelhető, hogy egy látogató később gyarapodó gyűjteményének első műtárgyához éppen az ARTplaccon jut hozzá, a következő fesztiválon pedig már műgyűjtőként üdvözölhetjük.

   

  Hiszünk a művészeti ágak közötti átjárhatóságban, így a képzőművészeti fókusz mellett többek között az előadó-művészet is rendszeresen helyet kap az ARTplacc színes programkínálatában. A fesztivál színházi programjainak kialakításában szakmai partnerünk a Manna Produkció, a fesztiválon látható lesz a Pelsőczy Réka rendezésében megvalósuló Kicsi nyuszi hopp hopp (rendező: Pelsőczky Réka) és a Grönholm-módszer (Baksa Imre) című előadás is.

   

  Sötétedés után hangulatos “lounge moziban” nézhetünk rövid és hosszú filmes nemzetközi válogatást, a legfrissebb hazai és nemzetközi videoművészeti tendenciákról pedig az 1920-as években épült, egykori Sport Szálló épületében festői hangulatban, közvetlenül a Balaton partján tájékozódhatunk.

   

  Egy fesztivál zenei és gasztronómiai kínálat nélkül nem fesztivál. Az ARTplacc estéi a KIKÖTŐPlaccon zárulnak, ahol művészek, galériások és a közönség fesztelen nyári hangulatban bulizhatnak együtt – háttérben a tó éjszakai fényeivel. Visszatérő zenekarunk a Volkova Sisters, de koncertezik még nálunk a Qualitons, a Morningdeer és a 40days is.