Tihany - 2014. július 11-20. > kortárs művészeti fesztivál és vásár

Tihany 11-20 July 2014 > contemporary art festival and fair

 1. GALÉRIAplacc 

   

  Helyszín:  Tihanyrév mellett

  Látogatható: minden nap 10 és 22 óra között

   

  600 négyzetméteren a vezető hazai galériák, illetve egy kelet-közép-európai kortárs galéria képzőművészeti kiállítása és vására látogatható reggel tíz és este tíz óra között.Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál 2013 hivatalos megnyitója, GALÉRIAplacc:  augusztus 16. péntek, fél 8. A megnyitó estéjén az ARTplacc helyszínei között folyamatosan mikrobuszok szállítják vendégeinket.

   

  Augusztus 16.

  19:30 óra   az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál nyilvános megnyitó eseménye

   

  megnyitja: Karafiáth Orsolya és Takács Eszter

  a vendégeket köszönti : Tósoki Imre, Tihany polgármestere

  beszédet mond: Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke

   

  A résztvevő kortárs galériák listája:

   

  Deák Erika Galéria

  Dovin Galéria

  Erdész Galéria

  Faur Zsófi Galéria

  Gaudens Pedit Galéria (A)

  Inda Galéria

  Kálmán Makláry Fine Arts

  kArton Galéria

  Molnár Ani Galéria

  Mono Galéria

  Nessim Galéria

  NextArt Galéria

  Várfok  Galéria

  továbbá a

   Vass-gyűjtemény

  Art Quarter Budapest

   és az Inventio Arts

  Tárlatvezetés a GALÉRIAplaccon naponta háromszor: 11, 6 és 8 órakor.

  Minden nap gyermek művészeti foglalkozások délután 5-től 7 óráig.

   

  Az idei fesztivál újdonságaként a fősátorban naponta többször tárlatvezetést tartunk, a kisebbeket pedig ingyenes művészeti foglalkozások várják délutánonként, ahol Cézanne pasztellcsendéleteinek titkába avatják be őket képzett múzeumpedagógusaink. Jackson Pollock után szabadon a gyerekek az akciófestészettel ismerkedhetnek, David Smith és Körösényi Tamás munkái által inspirálódva drótszobrokat alkothatnak, Giacometti stílusához pedig alufóliaszobrok elkészítésével kerülhetnek közelebb.

   

  Augusztus 16. 20:30

   

  Josephine Baan - Tillinger Zsófi: Ítélj halált/ Ítélj életet

   

  fekete és fehér

  szögletes és kerek

  de ugyanolyan magas

  és mind ugyanaz

   

  Ítélj halált/ Ítélj életet

   

  Az Ítélj halált / Ítélj életet című könyv Josephine Baan holland képzőművész és egy magyar írónő, Tillinger Zsófi intenzív közös munkájának eredménye. Az Ítélj halált / Ítélj életet az első munka, amely ellentmondásos és nagyívű kapcsolatukból született.

  Viszonyukban a kölcsönös szellemi, kreatív, fizikai és érzelmi alapú kihívás jelenti a szabályt, miközben az idő, a tér, a nyelvek és a normák által szabott határok elmosódnak. A két művész mintegy két hónapon keresztül, napi rendszerességgel küldött egy-egy mondatot egymásnak; a könyv ezekből a mondatokból áll. A mondatok lehettek kérdések, meghatározások, megfigyelések vagy gondolatok, melyek általában egyéni és közös létezésükre reflektáltak. Így mindkettőjük személyiségének lényegét magukban hordozzák, sokkal őszintébben, mint egy napló – egyre csak távolodva a közönségestől, egyre közelebb létezésük gerincéhez. Együttműködésük során rájöttek, hogy mennyire hasonlóak is valójában, ugyanakkor bizonyos tekintetben mennyire ellenpontjai egymásnak – mint egy fotó és negatívja; az egyik a másikat tükrözi, különböznek, lényegük mégis megegyezik. Nem választhatóak szét és létezésük feltételezi egymást, elképzelhetetlen a másik nélkül. Ez a bonyolult szimmetria hozza létre elvarázsolt, eufórikus, fekete-fehér barátságuk esztétikus harmóniáját. A könyv a fenti folyamat leképeződése, meghatározhatatlan viszonyuk lényegének magába sűrítése. Több ez mint barátság, más minőségű, mint egy párkapcsolat és sokkal intimebb is annál: jelöletlen kötelék, mely mindig új horizont felé repül.

   

   

  Augusztus 17.  19:00

   

  Szoborrá avatom – Juhász Kata előadása 

   

  tánc – koncert – installáció

   

  Koreográfia, tánc: Juhász Kata

   

  Cselló: Kertész Endre

   

  Bőgő: Csizmás Andris

   

  Zeneszerző: Márkos Albert, Hock Ernő

   

  Dramaturgia: Gina Serbănescu

   

  Az előadás installáció, koncert és tánc-performansz egyszerre. Látványos látlelet a közösség és a hatalom, a propaganda és a hitvallás viszonyrendszeréről. Színpadképét Jeff Koons Statuary című sorozata ihlette. A Juhász Kata által használt „szobrok” ready made-ként térbeli kompozícióba rendezve installációt hoznak létre, hogy megjelenítsenek ezáltal egy szimbólumrendszert, egyben egy energiarendszer háromszögelési pontjait, amely manapság élettérül szolgál. Mindegyik szimbólum egy-egy attitűdre utal, amely jellemző a társadalomra, míg a konstellációjuk egy olyan viszonyrendszert képvisel, amiben az előadóknak –táncosnak és zenészeknek- mozogniuk és játszaniuk kell, miközben megfogalmazzák saját viszonyukat egymáshoz és a közönséghez.

   

  Támogatók: NKA, EMMI (NEFMI), SÍN Kulturális Központ, Műhely Alapítvány, 4Culture Association, Jardin d’Europe,

  Külön köszönet Hajdú Andrásnak és Komenczy Norbertnek

   

   

  Idén a fesztivál kísérőrendezvénye az ART+FOOD program augusztus 17. és 19. között: e programban sokrétűen mutatjuk be a művészet és a gasztronómia kapcsolatát.