Tihany - 2014. július 11-20. > kortárs művészeti fesztivál és vásár

Tihany 11-20 July 2014 > contemporary art festival and fair

 1. 2012

  ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál Tihany

   

  A Tihany több helyszínén párhuzamosan futó fesztivál alapját az élvonalbeli kortárs képzőművészeti galériák közös kiállítása és egyben vására adta. A résztvevő galériák listája (Deák Erika Galéria, Dovin Galéria, Faur Zsófi Galéria, Galerie Gaudens Pedit, Godot Galéria, Inda Galéria, kArton Galéria, Erdész Galéria & Design, Kisterem Galéria, Kogart Galéria, MissionArt Galéria, Molnár Ani Galéria, Mono Galéria, Galéria Neon, Nessim Galéria, NextARt Galéria, Várfok Galéria, Viltin Galéria) önmagában szavatolta a minőséget és nyári válogatásaik bemutatásával megadták az egyedi alaphangulatot is. A megnyitón a szakma mellett a gyűjtők is feltűntek, és a vásár a galériák többségének eladást hozott. Reggel tíztől este tízig a félsziget meghatározó pontjává vált ez a piac téri válogatás.

   

  A másik helyszín Tihany főtere : az Amadeus Alapítvány szobrai között kortárs irodalmi felolvasásokon és beszélgetéseken vehettek részt a felnőttek, diafilmek nézésével kapcsolódhattak ki a gyermekek, míg bent, az előadóteremben európai művészfilmeket  vetítettünk esténként.

   

  A kikötő térségében óceánjáró kontérekből álló ún. Kikötőplacc épült. A konténerekben a kortárs művészet független alkotói csoportjai és intézményei kaptak bemutatkozási lehetőséget. A régi Sport étterem előtti partszakaszon a koncertek mellett a zenei és képi aláfestésről dj-k és vj-k gondoskodtak. A félsziget számos más pontján találkozhattunk további művészeti projektekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal illetve minden este volt valamilyen kiemelt rendezvény is.

   

  wfooldal központi kiállítótér-1

 2. 2011

  Tizenöt fővárosi kortárs művészeti galéria és számos művészeti projekt költözött Tihanyba már a legelső, az ötletgazda-főszervező Peleskey Ákos által nulladiknak titulált ARTplacc idejére. A nyári kikapcsolódás és kulturális feltöltődés jegyében 2011. augusztus 13-a és 21-e között a félsziget több pontján kiállításokkal vártuk a látogatókat, ahol könnyed és változatos válogatásban mutatkoztak be hazánk tehetséges művészei.

   

  A kiállítási helyszínek között szerepelt a Badacsonyi Pincegazdaság borospincéje és egy 600 négyzetméteres ideiglenes Központi Kiállítótér, amelyet Tihany legforgalmasabb részén állítottunk fel, de már a település határában a HelloWood 4,5 méter magas, csigát formázó fainstallációja köszöntötte az érkezőket. Hangulatában és tartalmában is igazodott a nyári helyszínhez a fesztivál felhozatala, a művészek a szabad tér és a szemet gyönyörködtető környezet adta lehetőségeket is kihasználták.

   

  Résztvevő galériák: acb, Dovin, Erdész, Godot, Inda, kArton, Kisterem, MissionArt, Molnár Ani, Mono, Neon, Nextart, Ráday, Spiritusz, Viltin + a cArtc Egyesület, MONOLITH a r t s p a c e, MOME line – design műhely.