Tihany - 2014. július 11-20. > kortárs művészeti fesztivál és vásár

Tihany 11-20 July 2014 > contemporary art festival and fair

Sajtószoba

artplaccBP

 

ARTplacc Budapest Edition – A művész jelen van

 

2013. november 16-17. Toldi nozi / Inda Galéria / Bank Center

 

Az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál ARTplacc Budapest Edition – A művész jelen van című őszi budapesti programsorozata Marina Abramović The Artist is Present című életrajzi dokumentumfilmjének magyarországi bemutatója köré szerveződik. A performansz nagyasszonya, Marina Abramović több mint negyvenéves munkásságával a művészet fősodrába helyezte művészeti ágát. Az ArtReview nemzetközi művészeti magazin frissen kiadott Top 100-as listájában a hatalmasok sorában az előkelő 11. helyet foglalja el. A New York-i Museum of Modern Artban (MoMA) 2010-ben megrendezett retrospektív életmű-kiállításáról és annak előkészületeiről készült a nagyjátékfilm-igényű dokumentumfilmre a a kiállítás befogadóhelyszínéül szolgáló  Inda Galériában kortárs képzőművészek önarcképeiből megrendezett csoportos pop-up kiállítás reflektál, a megnyitón, a magát a művészt is ismerő Szombathy Bálint performanszával.

 

A Toldi moziban bemutatásra kerülő filmre Gergye Krisztián koreográfiája ad táncművészeti választ.  A kortárs költészetben folyamatosan jelenlévő  TEST téma Béki István Omladék című  versperformanszában kerül feldolgozásra. A programokhoz videóművészeti vetítések, vasárnap délutáni múzeumpedagógia program és a tihanyi esték hangulatát idéző szombat esti Toldi Klub parti is kapcsolódik.

 

ARTplacc Budapest Edition – A művész jelen van

rendezvénysorozat részletes programja:


November 16. szombat

12-18 h A művész jelen van – Ahol a képzőművész és a befogadó tekintete találkozik
csoportos pop-up kiállítás / Inda Galéria

Kiállítók:

Kim Corbisier l Drégely Imre l Fátyol Viola l Gerhes Gábor l Gőbölyös Luca l Fehér László l Hecker Péter l Herendi Péter l Kerekes Gábor l Koronczi Endre l Kupcsik Adrián l Mondik Noémi l Omara l Szabó Benke Róbert l Szombathy Bálint l Soós Nóra l Telek Balázs l Ujj Zsuzsi

Kurátor: Szalipszki Judit és Surányi Mihály

 

18 h Megnyitó, Szombathy Bálint performansza / Inda Galéria

A performansz A művész jelen van mottójához igazodva az akció kép, mozgás és zene által idézi meg Marina Abramović személyét, felvezetve a két napos programot. Eszközhasználat tekintetében pedig párhuzamokat keres a művésznő korai performanszaival.
20 h Marina Abramović The Artist is Present életrajzi dokumentumfilmjének magyarországi premierje /Toldi Mozi nagyterem
22 h Gergye Krisztián performansza / Toldi mozi nagyterem

 

20-23  Videóművészeti válogatás / Toldi mozi kisterem

 

Crosstalk Video Art Festival – kurátor: Német Szilvi
Jean Guillaume Bastien/ Pablo Palazón/ Peter Vadócz/ Dora Tomic
Simkó Beatrix / VOJTECH FRÖHLICH & O. MLADY & J. SIMANEK& V. TURNER

 

Hallgatja a szem, nézi a fül – Vizuális zene a hazai kortárs művészetben
kurátor: Dr. Habil Gyenes Zsolt
Brückner János / Czakó Zsolt / Gyenes Zsolt / Horváth Erzsébet / Kaufmann Orsolya / Koroknai Zsolt / Kovács Balázs / Lévay Jenő / Lux Antal / Papp Pala László és a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara hallgatói csoportja, Szigetvári Andrea

 

Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak válogatása:
Fillér Máté / Csüllög András

 

St.ég @ ARTplacc 2013

 

PANEL Contemporary:
Gutema Dávid / Szeleczki Rozi /Lepsényi Imre

23.00 party: BOUNCE Xtra w/ HUERCO s (dj) BASIC HOUSE (live) stefan olbricht (live) / Toldi Klub

 

 

November 17. vasárnap

 

12-18 A művész jelen van – csoportos pop-up kiállítás / Inda Galéria

16 h Múzeumpedagógia foglalkozás gyerekeknek / Inda Galéria

18 h Marina Abramović The Artist is Present életrajzi dokumentumfilmje, előtte: TEST a kortárs költészetben – Béki István Omladék c. versperformanszok /Told mozi nagyterem

 

 

A művész jelen van című csoportos kiállításból készült válogatás 2013. november 18. és 28. között naponta 8-tól este 10 óráig a BANK CENTER aulájában is megtekinthető.

 

Jegyárak: szombat 23 óráig 1100 Ft, szombat korlátlan 1500Ft, vasárnap 1100 Ft, kombinált: 2500 Ft támogatói: 10 000 Ft. A videóválogatás és a kiállítás díjtalanul látogatható. Az előadásokra a jegyelővétel- regisztráció ajánlott: info@artplacc.hu

 

www.artplacc.hu/artplacc2013

www.facebook.com/artplaccfesztival
www.facebook.com/events/324234087717985/

info: +3670 945 2007 Kaplár F. Krisztina

helyszínek: Inda Galéria 1061, Budapest Király u. 34 III/4.
Toldi Mozi 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38
BANK CENTER aula 1055 Budapest, Szabadság tér

MONO PROJECT produkció, együttműködő partnerek: Inda Galéria, Mozinet,  Crosstalk Video Art Festival, Panel Comtemporary

 

A művész jelen van – csoportos pop-up kiállítás , befogadóhelyszín: Inda Galéria


The Artist is Present – ez volt a címe Marina Abramović 2010-es, MoMA-beli performanszának, amelynek keretében három hónapon keresztül, minden nap, nyitástól zárásig, a kiállitótér közepén ült egy asztalnál. A performansz-rekonstrukciókat felvonultató retrospektív tárlat látogatói órákig álltak sorba, hogy farkasszemet nézhessenek a performanszművészet nagyasszonyával. A The Artist is Present felzárkózott Abramović ikonikus műveinek a sorába, mintegy az életmű lezárásának is tekinthető.

 

The artist is present – olvashatjuk szűkszavúan, kiállításra invitáló meghívókon. Az angol kifejezés a magyar kortárs művészeti nyelvhasználatban valahogy nem gyökerezett meg, fordítása ezért is bajos. Leginkább “a művész jelenlétében” átültetés terjedt el, így azonban elvész a Marina Abramović által is kiaknázott kifejezés jelen-létre vonatkozó jelentésrétege. Az ARTplacc budapesti kiadása, egyben az eseménysorozat egyik programjaként megvalósuló pop-up kiállítás így “A művész jelen van” címet viseli.

 

A csupán néhány napig  látogatható tárlat alkotói és egyben főszereplői is, képzőművészek vásznon, fotópapíron es képernyőn. Tekintetük összefonódik a befogadóéval.

 

Mindannyiunk vizuális memoriájában élnek híres önarcképek. Gondoljunk Dürerre, Rembrandtra, Van Gogh-ra vagy Frida Kahlora. A festő gyakran becsempészte saját portréját többalakos kompozíciókba is (Jean-Luc Nancy írja A portré tekintetében, hogy végtére is minden portré önarckép), máskor szerepekben, mitológiai alakok attribútumait maga köré szervezve képezte le magát. Bizonyos szempontból a kortárs önarcképtípusok (bár kevésbé egyneműek) is visszavezethetőek a történeti önarcképek mintázataira, formuláira.

 

Az önarckép mindenekelőtt önvizsgálatra, az ego szoros olvasatára készteti a művészt. Az autoportré a szubjektum dekonstruálásával, majd újraépítésével jár. (A mondás úgy tartja, ha valakit lefotózunk, azt attól a pillanattól fogva birtokoljuk is – ha magunkat képezzük le, magunkat birtokoljuk, uraljuk, ámde tárgyiasítjuk is egyben.)

A szubjektum dekonstrukciója mellett az önarckép a művészfogalom kritikájára is alkalmat adhat: a közbeszédben máig uralkodó “a művész mint zseni/teremtő géniusz” imázs ellenére a művészfogalom gyökeres változáson ment keresztül az elmúlt évszázadok során. Egy kisléptékű pop-up kiállítás természetesen nem vállalkozhat a művészi önreprezentáció es önreflexió minden szintjének megmutatására; “A művész jelen van” csupán a teljesség igénye nélkül, néhány példát kíván felvillantani az elmúlt évtized önarcképei és a művészportréi közül.

 

Az önarckép a tudatos imázsépítés eszköze is, a művész tehát az autoportré által avathatja ikonná saját magát. Ennek szélsőséges példája, amikor a művész egész élete műalkotássá alakul át – legyen szó az alvás békés pillanatairól vagy egy sajtburger elfogyasztásárol. A művész lehet rocksztár, pozőr, színész, paradigmaváltó, szubverzív cselekvő; saját maga hőse vagy hősnője, de mindenképpen szerzője.

 

Saját bőrét viszi a vásárra, jelenléte egyes művek esetén – tág értelemben véve – politikai tett. Dekonstruálódik a szexuális és társadalmi nemi identitás is, a művész teste jelentős, jelentéssel teli test. A politikai statementek mellett azonban a személyesség, az esendőség, a mindennapiság dimenziója is tetten érhető: a művész műterme, otthona, szűk környezete a befogadó tekintete számára elérhetővé válik, nincs titok többé.

 

A kiállítás tehát egyfajta kortárs művészeti arc- es testképcsarnok. A mű aurája mellett a művész aurája lengi körbe a kiállítóteret.  (Szalipszki Judit)

 

Marina Abramović (1946)

 

Belgrádi születésű, nemzetközileg elismert képzőművész. Művészeti tevékenysége központjában a konceptuális művészet és a performansz áll. Művészeti felfogásának fontos forrása a keleti miszticizmus, a zen buddhizmus és egyéb spirituális megközelítési módok. Korai performanszaiban a testét aktívan igénybe vette, munkásságából kiemelendő a Rhythm sorozat. 1975-től Hollandiában élt, fontos szerepet játszott életében Ulay, nyugatnémet performanszművész, akivel együtt élt és alkotott. 1988-ban, utolsó közös performanszuk keretében a kínai nagy fal két végpontjából elindulva középen találkoztak, majd örökre elváltak. 2007 óta New Yorkban él, ám művészetével és oktatóként az egész világot bejárta. Számos egyéni kiállítása volt, így például bemutatkozott a berlini Neue Nationalgalerie-ben (1993), az oxfordi Museum of Modern Artban (1995), és a New York-i Guggenheim Museumban (2004). Legismertebb performanszai között szerepel a Biography (Documenta IX, 1992) és a Balkan Baroque (47. Velencei Biennálé, 1997), utóbbival elnyerte az Arany Oroszlán díjat. Rendszeresen tanít, egyebek mellett a berlini Hochschule der Künste, a párizsi Académie des Beaux-Arts, illetve a hamburgi Hochschule für Bildende Künste tanára volt.

 

 

The Artist is Present (A művész jelen van), retrospektív életmű-kiállítás, Museum of Modern Art, New York, 2010

Marina Abramović életművének nagyszabású retrospektív kiállítása több mint 50 mű dokumentációját, fényképeket, rajzokat, szövegeket, installációkat, film- és videó felvételeket mutatott be. Abramović performanszait fiatal művészek rekonstruálták. A művész minden nap a múzeum átriumában felállított asztal mellett ült mozdulatlanul, tágra nyitott szemekkel, nyitástól zárásig, összesen 736 óra 30 percen át. A közönség bármely tagja leülhetett vele szemben és tetszőleges időt tölthetett a társaságában. A kiállítás 750 ezer látogatóval zárt, és közel 1500 ember vett részt az új performanszban.

 

The Artist is Present, színes és fekete-fehér amerikai dokumentumfilm, 2012

A MoMA-ban rendezett életmű-kiállítást és annak előkészületeit dokumentáló 105 perces filmet Matthew Akers rendezte, és ő volt az operatőre is. A film betekintést nyújt Marina Abramović életébe egészen gyermekkorától. A dokumetumfilm Ulayjal való kapcsolatát és közös alkotásaikat kiemelten kezeli. A HBO produkcióját 2012 januárjában mutatták be a Sundance filmfesztiválon, ahol díjat is kapott.  Azóta a film bejárta a világot és további elismeréseket, például Berlinben közönségdíjat kapott.

 

Letöltehető képgaléria ARTplacc Budapest Edition:

 

 

Letölthető korábbi dokumentumok:

 

ARTplacc sajtóanyag
Te is lehetsz műgyűjtő! kampányplakát 1, plakát 2

ARTplacc logó csomag 2013